Alergia la ambrozia

Situația alergiei la ambrozia în România

În ultimii 10 ani, în zona de vest a României, s-a ajuns ca mai mult de două treimi din pacienții cu rinoconjunctivită alergică sau astm să fie sensibilizați la ambrozia (Fig. 1, 2).

Peste o treime din pacienții alergici la un singur alergen sunt sensibilizați la ambrozia, și devin simptomatici în perioada august-septembrie, cu prelungire până în octombrie, în funcție de condițiile meteorologice.

Dacă majoritatea prezintă simptome de rinoconjunctivită, cei cu sensibilizare de peste 5 ani încep să prezinte și simptome de astm, a căror severitate crește de la an la an.

Un aspect îngrijorător este faptul că și copiii sub 3 ani au început să fie sensibilizați și să aibă simptome în perioada polinică.

Terapia simptomatică reușește să controleze boala în mai puțin de jumătate din pacienți. Singura terapie cu potențial de modificare a evoluției bolii rămâne imunoterapia alergen-specifică. În prezent, la nivel mondial, se desfășoară studii în vederea obținerii unor imunoterapeutice mai sigure și mai eficiente.

Fig. 1 Tendința alergiilor respiratorii în zona de vest a României în 2008 - 2016
Fig. 2 Pacienți sensibilizați la ambrozia din totalul pacienților alergici în 2008 - 2014